20 Nisan 2013 Cumartesi

Akyaka'ya özgü evler

Akyaka beldesi mimari bakımdan son derece özelliklidir ve beldede tek tip mimari zorunluluğu vardır. Bitişik yapılaşma olmayan, Ula'nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka'ya has bir sentez oluşturulmuştur. Doğal güzelliğe zıtlık yaratmayan içinde ve dışında ahşap işlemeleri bol, yöreye özgü Muğla bacalarıyla iki katlı çiçekli bahçeleriyle evler inşa edilmiştir. 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü''nü, mimarlık eğitimi olmamasına karşın, kendi yaptığı ve geleneksel mimariyi taşıyan eviyle Nail Çakırhan kazanmıştır.




Nail Çakırhan'ın Evi


Muğla Bacası

























MİMARİ YAPI

1983 yılından bu yana Muğla-Ula evlerinin bir yansıması olan Nail ÇAKIRHAN öncülüğünde oluşan mimari tarzı ile yapılaşması sürmektedir. Binanın konumu ve iç düzenlemesi yörenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılmıştır. Küfelerle getirilen tütün yaprakları, evin güneyine bakan kısmında iplere dizilip kargılara asılır, denizden esen meltem rüzgarı eşliğinde kurutulurdu. Oturma odası aynı zamanda yemek odası olarak kullanılır, elmalık denilen raflarda misafir için yatak ve yorgan hazır tutulurdu. Elmalığın hemen altında, ocağın üstünde serpençlik bulunur, kibrit, makas, kandil gibi acil ihtiyaçlar için kullanılırdı. Serpençlik İdyma uygarlığına ait mezar taşlarında kullanılan çizgileri taşımaktadır. Sebzelerin protein değerini düşürmeden kurutmak için sonbaharda trabzanlara asılır, kışlık sebze ihtiyacı karşılanırdı. Pencerelerin çok olması hem güneş ışığından daha çok yararlanmak hem de oturulan yerden dışarıyı rahat görebilmek içindir.
Yöredeki doğal güzelliklerin bugüne kadar korunmasının ana kaynağı, Yörük kültürünün sosyal ve ekonomik yaşantısının doğayla uyum içerisinde olmasıdır. Sosyal ve ekonomik yaşantının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılan binalar, Nail ÇAKIRHAN tarafından yörenin doğal kaynaklarından yararlanılarak geliştirilmiştir. Beldede turizm sektörünün hızla gelişmesinden bugüne otel ya da apart olarak yamaçlarda yaygınlaşarak bu yapılar turizme hizmet etmektedir.






1 yorum:

  1. 2011 yılında gelip hayran kaldığım Akyaka bugün bakımsızlık ve pislikten perişam bir hale dönüşmüş.çok üzüldüm.Sahil halk plajı berbat vaziyette.evler bakımlı lakin çevre berbat.Ula Beledşyesne ve buraya gelip hoyratça medeniyetten uzak davranarak burayı bu hale getirenlere bir sözüm var
    Allah'ın size bahşettiği bu cennete nasıl kıyıyorsunuz? Yakında buradan ekmek yiyemeyecek hale gekeceksiniz....

    YanıtlaSil