22 Nisan 2013 Pazartesi


ANTİK IDYMA, YENİ GÖKOVA


    
    İdyma İlkçağ kenti bugünkü Muğla sınırları içinde Kozlukuyu (Gökova) köyünün kuzeyinde kalan Küçük Asartepesi’nin yamaçlarında kurulmuştur. Şehrin akropolisi kuzeyde sırtını Sakar geçidine vermiştir. Karia’daki birçok şehir gibi bir dağ yerleşimi izlenimini vermektedir; ancak güneyinden geçen Çaydere’den ve denizden uzak olmaması onun çevresini de kontrol altına almasını sağlamıştır. 


Yöre M.Ö. 484 ile 405 yılları arasında Atina Öncülüğünde kurulan Delos Deniz Birliği'nin yönetimine geçmistir. M.Ö. 405 yılında Delos Deniz Birliği'nin son bulmasıyla birlikte Bugünkü adı Sedir Adası olan "Cedrea" Sparta'lı Komutan Dysandros tarafından tamamen tahrip edilmiştir. Kozlukuyu ve İnişdibi mahallesi civarlarında bu dönemden kalma kaya mezarları bulunmaktadır. Ayrıca bu kaya mezarlarının 250-300m yukarısında kentin Akropolisi yer almaktadır.

Gökova köyü’nün kuzeyinde yer alan antik İdyma kenti küçük bir Kar dağ yerleşmesi şeklindedir. Kıyıdan uzak değildir ama aynı zaman da korsanlar tarafından denizden görülmeyecek şekildedir. İdymos nehrinin aktığı vadiyi kontrol edebilmek için güneyindeki Armutalan ve Hisartepe’ye küçük yerleşimler kurmuştur. Zaman içinde Yunanlaşıp Yunanlaşmadığı bilinmemektedir, ancak Yunan şehirlerinin olmazsa olmazı Tiyatro İdyma’nın kurulduğu Küçük Asar Tepe’de hiç var olmamışa benzer. Yamaçta görülen kaya mezarları büyük ölçüde M.Ö. 4. yy.’da yapılmış olmalıdırlar. Eldeki buluntulara göre şehir Roma devrinde terk edilmişe benzemektedir.




Sedir Adası


Adada yer alan 5000 kişilik antik tiyatro
Kleopatra ve Antonius










 




                                                                                                      


Antik Dönemden Kalıntılar

 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder